Dreijan äärellä

TEKIJÄ  |  TYÖ  | TARKOITUS

GALLERIA

Pa-Ko Art lautanen

Tekijä

Olen Panu Koskimies, kuvanveistäjä ja dreijan taitaja. Työskentelen toiminimellä Pa-Ko Art Jyväskylän Vaajakoskella.

Veistäjä minusta tuli jo lapsena, mummolassa Hämeessä. Kotkajärven rannalla veistelin pikkupoikana joka kesä kokonaisia kaarnalaiva-armadoita. Kun mummo ei enää uusien haavojen pelossa antanut puukkoa, piilotin enon veitsen halkopinoon ja saatoin jatkaa veistelyä mummolta salaa. Kaarnalaivoja veistän yhä joka kesä.

Aikuisena aloitin työt lastensuojelussa ja kouluttauduin sosiaalialalle. Kädentaidot eivät kuitenkaan jääneet – vuonna 2000 valmistuin myös puusepäksi ja vuotta aiemmin olin maalannut ensimmäisen tauluni. Ensimmäisen kerran jyrytettyyn näyttelyyn, Jyväskylän taiteilijaseuran vuosinäyttelyyn, osallistuin vuonna 2002. Siirryttyäni töihin samoihin aikoihin Nuorten taidetyöpajalle sain osana uutta työtäni myös ohjata veistämistä – teimme puunaamioita, lasinpuhallusmuotteja ja puisia tinakoruaihioita.

Innostuin nyt toden teolla kuvataiteista ja kouluttauduin töiden ohella mm. veistämisessä, maalauksessa ja grafiikassa koti- ja ulkomaisten ammattitaiteilijoiden opissa. Halusin kokeilla jokaista lajia, myös keramiikkaa! Ensimmäisen yksityisnäyttelyni ”Pallonkokoinen” pidin vuonna 2005. Työhuoneelleni hankin ensimmäisen dreijan vuonna 2014 ja siitä lähtien tärkein taidemuoto minulle on ollut dreijaaminen ja syntyneiden muotojen värjäys ja puupiirosmainen käsittely eräänlaisena esineen mallisena taulupohjana. Koska suurin osa teoksista on käyttöön tarkoitettuja, kutsun niitä yhteiseltä nimeltään käyttötaidekeramiikaksi.

"Kaarnalaivoja veistän yhä joka kesä."

Työ

Pa-Ko Art kehittää ja tuottaa korkealuokkaista käyttötaidekeramiikkaa.

Esineet ovat yksilöllisiä ja ne on suunniteltu toimimaan yhteen persoonallisissa kattauksissa silloin kun arkeen tai juhlaan halutaan väriä ja iloa. Valikoimasta löydät kupit, mukit ja pikarit, pienet ja suuret lautaset sekä erikokoiset tarjoilukulhot ja -vadit kaikkiin kattaustarpeisiin.

Jokainen uniikki teos on korkeanpolton kivitavarasavea joka kestää niin konepesua kuin uuninlämpöäkin, ja toimii erityisen hyvin myös mikrossa, jossa astia ei kuumene (kuten teolliset astiat usein tekevät), vaan ruoka!

Tarkoitus

Ajatuksena on, että keraaminen käyttöesine voi olla yhtä aikaa sekä taidetta että osa arkista eloa. Asiakaskokemusta lainaten:

”Aamukahvi kupistasi juotuna on ihana; sitä mukaa kun kahvi kupissa vähenee, aurinko sen pohjalta nousee”.

Suomessa Arabian tehdas nousi aikanaan arvoonsa hienojen taiteilijoiden, muotoilijoiden ja kädentaitajien yhteisönä. Se hallitsee yhä alan markkinoita ja on hiljaisesti sanellut myös, ainakin ihmisten mielissä, hinnoittelun.

Pa-Ko art tähtää tulevaisuuteen, jossa ulkomaille vietyjen tehtaiden tuotosten sijaan suomalaiset innostuvat laajemmin löytämään ja keräämään kotimaisten keramiikkataiteilijoiden töitä.

Astiastostasi tulee sijoitus , joka samalla tuottaa iloa ja kauneutta elämääsi ja saa perintönä siirtyä aikanaan eteenpäin.

pikarit